ankaaa86_aa

ankaaa86_aa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Sernik na kruchym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny,wysoki sernik.Nadaje się doskonale na różne okazje.

Sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie

 

  • CIASTO KRUCHE:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 gr miekkiego masła
  • szczypta soli

 

 

  • MASA TWAROGOWA:

 

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 gr masła
  • 6 jajek
  • 300gr cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu cytrynowego/pomaranczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie
1. Składniki na ciasto zagnieść.Wstawic do lodówki na 30 minut.Następnie rozwałkowac i ułożyć na natłuszczonej blasze.35x25cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190 st.Wystudzić. 2. Twaróg wymieszac z utartym masłem.Żółtka utrzec ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym.Do twarogu dodać utarte żółtka,aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Biała ubić na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru pudru.Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. 4. Sernik piec około 60-70 minut w 180 st.