WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik na orzechowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, kremowy sernik z sera z wiaderka z dżemem czereśniowym na cieście orzechowym, polany polewą czekoladową.

Sernik na orzechowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na orzechowym cieście

Ciasto

Masa serowa

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 5 małych jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 słoiczek dżemu czereśniowego

Polewa

  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym cieście

ETAP 1:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i zagnieść dość szybko rękami na jednolite ciasto. Owinąć je folią i schować do zamrażalki na kilka godzin.

Po tym czasie ciasto wyjąć. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć 3/4 ciasta i ugnieść je trochę palcami. Ciasto posmarować dżemem czereśniowym.

5 Białek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem na puszysty krem. Dodać partiami ser biały. Następnie dodać proszek budyniowy a na koniec pianę z białek. Wymieszać delikatnie i wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Ciasto piec ok. godziny w 180 stopniach.

Wystudzić i polać polewą. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać aż wszystko się rozpuści i ze sobą połączy. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie pokroić.

Sernik na orzechowym cieście
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik na orzechowym cieście
Przygotowane ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Sernik na orzechowym cieście
Spód z orzechowego ciasta posmarowany dżemem
Sernik na orzechowym cieście
Zmielone orzechy włoskie dosypywane do mąki pszennej

Tagi:

orzechy sernik