Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik na orzechowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to bardzo tradycyjne ciasto, a jednak może mieć różne oblicza. Zwykle piekę go na kruchym cieście, ale tym razem, w ramach odmiany, przygotowałam spód orzechowy.

Sernik na orzechowym spodzie

Składniki:

Sernik na orzechowym spodzie

Na orzechowy spód:

Na masę serową:

  • 1 kg sera - zmielonego 3-krotnie twarogu lub kremowego serka do sernika
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 100 g rodzynek

Na piankę bezową:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym spodzie

Przygotowanie spodu orzechowego

Sernik na orzechowym spodzie
Przygotowujemy spód orzechowy z orzechów włoskich

Masło roztapiamy. Orzechy drobno mielimy, dokładnie łączymy z masłem, cukrem i mąką.

Masę orzechową wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy, dobrze dociskając ją dłońmi.

Pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 minut. Studzimy.

Po upieczeniu spodu zmieniamy temperaturę w piekarniku na 170 st. C.

Przygotowanie masy serowej

Sernik na orzechowym spodzie
Przygotowujemy masę serową, do której dodajemy rodzynki

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.

Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy budynie i ser. Następnie, cały czas miksując, wlewamy mleko i, cienkim strumieniem, olej. Miksujemy na jednolitą masę.

Do masy dodajemy odsączone z wody rodzynki, miedzamy.

Pieczenie

Sernik na orzechowym spodzie
Masę serową wylewamy na orzechowy spód, pieczemy

Masę serową wylewamy na orzechowy spód. Pieczemy przez godzinę w 170 st. C.

Przygotowanie bezowej pianki

Sernik na orzechowym spodzie
Ubijamy białka z cukrem na sztywną i lśniącą bezową piankę

Białka ubijamy na sztywno. Porcjami wsypujemy cukier, miksując na wolnych obrotach.

Pieczenie - c.d.

Sernik na orzechowym spodzie
Piankę wykładamy na masę serową

Na 20 minut przed końcem pieczenia na sernik wykładamy piankę bezową.

Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku (jeżeli go wyciągniemy, sernik może opaść). Po ostudzeniu sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.