Sposób przygotowania:
Sernik na orzechowym spodziePrzygotowanie spodu orzechowego
Masło roztapiamy. Orzechy drobno mielimy, dokładnie łączymy z masłem, cukrem i mąką.
Masę orzechową wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy, dobrze dociskając ją dłońmi.
Pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 minut. Studzimy.
Po upieczeniu spodu zmieniamy temperaturę w piekarniku na 170 st. C.
Przygotowanie masy serowej
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy budynie i ser. Następnie, cały czas miksując, wlewamy mleko i, cienkim strumieniem, olej. Miksujemy na jednolitą masę.
Do masy dodajemy odsączone z wody rodzynki, miedzamy.
Pieczenie
Masę serową wylewamy na orzechowy spód. Pieczemy przez godzinę w 170 st. C.
Przygotowanie bezowej pianki
Białka ubijamy na sztywno. Porcjami wsypujemy cukier, miksując na wolnych obrotach.
Pieczenie - c.d.
Na 20 minut przed końcem pieczenia na sernik wykładamy piankę bezową.
Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku (jeżeli go wyciągniemy, sernik może opaść). Po ostudzeniu sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.