katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sernik na piernikowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Serniczek podobnie jak wszystkie inne serniki jest bardzo smaczny albo jeszcze smaczniejszy dzięki piernikowej nutce jaką posiada.

Sernik na piernikowym spodzie

Składniki:

Sernik na piernikowym spodzie

 

  • na ciasto

 

  • mąka 2 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • masło albo margaryna 1/2 kostki(250g)
  • jajka 2 szt
  • przyprawa do piernika ok 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 1-2 łyżki

 

  • masa serowa

 

  • ser na serniki 1 kg
  • serki danonki 3 op(50g)
  • jajka 5 szt
  • cukier 1,5 szkl
  • masło albo margaryna 1/2 kostki(250g)
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt
  • śmietana albo mleko ok 1/2 szkl

 

  • dodatkowo

 

  • polewa czekoladowa
  • aromat -dowolny

Sposób przygotowania:

Sernik na piernikowym spodzie
Wszystkie sypkie składniki na ciasto łączymy z masłem siekając nożem. Dodajemy jajka, śmietanę i wszystko razemzagniatamy.Dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Wybijamy jajka, dodajemy cukier i masło albo margarynę. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki, aromat i krótko miksujemy na gładką masę.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na dno przygotowanej dużej blaszki. Wykładamy masę serową i cienko zasypujemy wierzch rozdrobnioną resztą ciasta.

Pieczemy ok 60min w 180 stopniach.Studzimy i polewamy polewą czekoladową. 

Tagi:

sernik ciasto