Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Miodowy sernik na piernikowym spodzie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniały sernik pachnący piernikiem, gości u nas na świątecznym stole.

Miodowy sernik na piernikowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowy sernik na piernikowym spodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowy sernik na piernikowym spodzie
Spód: czekoladę rozpuścić z masłem. Odstawić. Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać ostudzoną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę i przyprawę. Zmiksować. Wylać do formy (18x28) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.

W misce zmiksować jaja z cukrem, miodem, likierem (można użyć innego likieru, wódki lub w ogóle pominąć) i mąką. Dodać śmietanę i ser i zmiksować ponownie. Masę wlać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w kąpieli wodnej, 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 40 minut. Sernik wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Następnie zmieszać kakao z przyprawą piernikową, posypać wierzch sernika. Pokroić na porcje i podawać. Sernik przechowywać w lodówce.
Miodowy sernik na piernikowym spodzie
Spód: czekoladę rozpuścić z masłem. Odstawić. Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać ostudzoną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę i przyprawę. Zmiksować.
Miodowy sernik na piernikowym spodzie
Wylać do formy (18x28) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Miodowy sernik na piernikowym spodzie
W misce zmiksować jaja z cukrem, miodem, likierem (można użyć innego likieru, wódki lub w ogóle pominąć) i mąką. Dodać śmietanę i ser i zmiksować ponownie.
Miodowy sernik na piernikowym spodzie
Masę wlać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w kąpieli wodnej, 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 40 minut. Sernik wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc.