Sposób przygotowania:
Miodowy sernik na piernikowym spodzie
Spód: czekoladę rozpuścić z masłem. Odstawić. Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać ostudzoną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę i przyprawę. Zmiksować. Wylać do formy (18x28) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
W misce zmiksować jaja z cukrem, miodem, likierem (można użyć innego likieru, wódki lub w ogóle pominąć) i mąką. Dodać śmietanę i ser i zmiksować ponownie. Masę wlać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w kąpieli wodnej, 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 40 minut. Sernik wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Następnie zmieszać kakao z przyprawą piernikową, posypać wierzch sernika. Pokroić na porcje i podawać. Sernik przechowywać w lodówce.
W misce zmiksować jaja z cukrem, miodem, likierem (można użyć innego likieru, wódki lub w ogóle pominąć) i mąką. Dodać śmietanę i ser i zmiksować ponownie. Masę wlać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w kąpieli wodnej, 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 40 minut. Sernik wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Następnie zmieszać kakao z przyprawą piernikową, posypać wierzch sernika. Pokroić na porcje i podawać. Sernik przechowywać w lodówce.
zbysiowa
mysza75
Alex_M
Beatris
Alex_M