SUPERPRZEPIS

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Pyszny, delikatny serniczek pachnący nadchodzącymi świętami. Idealny da wielbicieli pierników i pomarańczy.

Składniki:

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Piernikowy spód:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 g śmietany 18%
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 pomarańcza (puree)
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Piernikowy spód:

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie
Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie
Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.

Pieczenie:

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie
Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)


Tagi:

sernik ciasto