Sposób przygotowania:
Sernik na zimno
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Podczas ubijania wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać po jednym żółtku.Wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką drewnianą. Biszkopt przelać do tortownicy i upiec w 180 stopniach ok 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretki rozpuścić i pozostawić do stężenia. Ser przełożyć do miski i zmiksować z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową rozpuścić w mniejszej ilości wody. Żelatynę rozpuścić w pięciu łyżkach wody. Gdy ostygnie przelać do masy serowej. Wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć również przelać do masy serowej. Masę przelać na biszkopt. Borówki umyć i ułożyć z żelkami na wierzch ciasta. Posypać starkowaną czekoladą. Gdy galaretki zaczną tężeć wlać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
marietta