jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny mus serowy z nutką wanilii na mlecznym biszkopcie z dodatkiem owoców i lekkiej galaretki:)

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • ½ kg twarogu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • ½ opakowania żelatyny
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego do biszkoptów
  • ½ paczki biszkoptów okrągłych lub podłużnych
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego do żelatyny
  • ½ puszki brzoskwiń lub dowolnych owoców
  • 1 galaretka o dowolnym smaku

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Miękkie masło utrzeć, dodać żółtka i cukier puder. Wszystko dokładnie ubić na masę, a następnie połączyć z rozgniecionym lub zmielonym twarogiem i dokładnie wymieszać.Następnie w 2-3 łyżkach mleka rozpuścić żelatynę, tak aby napęczniała, a resztę mleka zagotować i ciepłym mlekiem zalać żelatynę i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki i wlewać ją, mieszając energicznie do masy serowej. Następnie biszkopty maczać w mleku i układać na blaszce, a na nie wyłożyć masę serową i na wierzch poukładać rozdrobnione owoce. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na owoce. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby zastygło.