Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sernik na zimno, cytrynowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

taki malutki serniczek na paskudny, deszczowy weekend

Sernik na zimno, cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno, cytrynowy

 

  • SPÓD - 80 g ciasteczek kakaowych

 

 

  • MASA - 500 g sera białego mielonego tłustego - wzięłam President

 

 

  • 100 g cukru

 

  • sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

 

 

  • 1 kropla barwnika żółtego w żelu

 

  • WIERZCH - 1 op. galaretki z proszku cytrynowej

 

 

  • 2 - 3 kostki czekolady gorzkiej

 

  • do przybrania: kilka łyżeczek ubitej śmietanki kremówki, plasterek cytryny, kilka listków melisy

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno, cytrynowy
herbatniki pokruszyłam drobno, po prostu rękami i wymieszałam z rozpuszczonym ciepłym masłem. Wsypałam je do tortownicy (śr. 16 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia - ugniotłam dokładnie dociskając dnem szklanki. Odstawiłam do lodówki. Jajko umyłam i sparzyłam. Ubiłam z cukrem, dodałam skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny i sok wyciśnięty z owocu a następnie ser - dokładnie wymieszałam. Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała podgrzałam mieszając aż się rozpuściła. Wlewałam ją cienkim strumieniem cały czas miksując masę serową. Podzieliłam masę na 2 części - do jednej dodałam odrobinę barwnika i wymieszałam. Nakładałam masy naprzemiennie, po 1 łyżce, na zastygnięty spód aż do wyczerpania obu. Odstawiłam do lodówki żeby zastygło. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wody, dodałam sok z cytryny, odstawiłam żeby całkowicie wystygła. Czekoladę rozpuściłam w malutkim kubeczku i dodałam do niej 3 łyżki ostudzonej galaretki. 1/3 tężejącej już galaretki wylałam na sernik, wstawiłam na chwilę do lodówki a kiedy trochę zastygła na wierzchu zrobiłam esy floresy z tej czekoladowej części - znów wstawiłam na chwilę do lodówki żeby zakrzepło. Na to znów 1/3 galaretki i znów wzorek z czekolady a na niego, kiedy zastygnie ostatnia część galaretki. Całość powinna postać w lodówce kilka godzin żeby dobrze wszystko stężało. Wierzch przybrałam bitą śmietaną, kawałeczkami cytryny i melisą.
Sernik na zimno, cytrynowy
herbatniki pokruszyłam drobno, po prostu rękami i wymieszałam z rozpuszczonym ciepłym masłem.
Sernik na zimno, cytrynowy
Podzieliłam masę na 2 części - do jednej dodałam odrobinę barwnika i wymieszałam.
Sernik na zimno, cytrynowy
Nakładałam masy naprzemiennie, po 1 łyżce, na zastygnięty spód aż do wyczerpania obu. Odstawiłam do lodówki żeby zastygło.
Sernik na zimno, cytrynowy
Czekoladę rozpuściłam w malutkim kubeczku i dodałam do niej 3 łyżki ostudzonej galaretki.