Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik na zimno z galaretkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik na zimno idealny na lato

Sernik na zimno z galaretkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretkami

 

  • 1 kg ser twarogowy,
  • 1 paczka biszkopty okrągłe,
  • 1 puszka brzoskwinie w puszce,
  • 4 szt galaretki owocowe,
  • 5 łyżek cukier puder,
  • 1/2 łyżeczki aromat pomarańczowy,
  • 2 łyżeczki żelatyna

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretkami
Foremkę na sernik wyłożyć folią aluminiową, na dno ułożyć biszkopty. Galaretki, np. zieloną i czerwoną rozpuścić w połowie wyznaczonej w przepisie wody. Oddzielnie wylać na talerze, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Ser twarogowy razem z cukrem pudrem dokładnie zmiksować. Galaretkę pomarańczową wraz z żelatyną rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, przestudzić. Płynną galaretkę połączyć z serem, wlać aromat, dodać galaretki pokrojone w kostkę, wymieszać. Masę serową wyłożyć do formy na biszkopty, wyrównać. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie osączone z syropu. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 400ml wody, ostudzić. Krzepnącą zalać brzoskwinie na serniku, Włożyć do lodówki do wystygnięcia.
Sernik na zimno z galaretkami
Etap 1
Sernik na zimno z galaretkami
Etap 2
Sernik na zimno z galaretkami
Etap 3