najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Sernik na zimno z czarną porzeczką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Porzeczkę można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, można użyć gotowych konfitur o ulubionym smaku, uważając na ilość dodawanego cukru.

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Składniki:

Sernik na zimno z czarną porzeczką

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru kryształ lub pudru
  • galaretka (najlepiej czerwona, np. poziomkowa, wiśniowa czy z owoców leśnych)
  • 200-300 g czarnej porzeczki
  • Oraz
  • 110 g herbatników np. Petit Beurre
  • 50 g topionego masła
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z czarną porzeczką
Herbatniki utrzeć na proszek, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić. Porzeczki wrzucić do rondelka, lekko rozetrzeć, wsypać cukier i lekko podsmażyć aż porzeczki puszczą sok, przestudzić. Śmietankę ubić, delikatnie mieszając do

Tagi:

ciasto sernik