czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik na zimno z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu z dużą ilością truskawek. Doskonale orzeźwi nas w upalne dni:)

Sernik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

 

  • Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • galaretka truskawkowa.

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
1. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. 2. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki.
Sernik na zimno z truskawkami
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, odstawić
Sernik na zimno z truskawkami
zmiksowac wszystkie składniki masy serowej
Sernik na zimno z truskawkami
Masę serową rozsmarować na gotowym spodzie
Sernik na zimno z truskawkami
W masę serową powciskać przepołowione truskawki