Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja rodzinka uwielbia takie pyszności, a ja lubię dla nich przygotowywać takie desery na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • SPÓD:
  • biszkopty - 150 g
  • MASA SEROWA:
  • 1,25 kg ser biały w kostce
  • 800 g- śmietana 18%
  • cukier puder - 0,5 szkl
  • żelatyna - 4 łyżki
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretka truskawkowa - 2 opak
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Ser przecisnąć trzy razy przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić , dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę serową na biszkopty, na masie ułożyć plasterki truskawek. Galaretki rozmieszać w trzech szklankach gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać truskawki galaretką, odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno z truskawkami
Biszkopty okrągłe wyłożyć na spód tortownicy
Sernik na zimno z truskawkami
Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem dodać żelatynę
Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki umyte i usunięte zostały szypułki
Sernik na zimno z truskawkami
Masa serowa została wyłożona do tortownicy i truskawki ułożone na masie