Sposób przygotowania:
Sernik o smaku krówki
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (kółko na dno i pasek na boki). Herbatniki rozkruszyłam drewnianym tłuczkiem. Masło stopiłam w rondelku, wlałam do herbatników i wymieszałam. Kruszonkę przesypałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i ugniotłam. Odstawiłam do lodówki.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam. Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam.
Masę wylałam na schłodzony spód. Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową. Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej. Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki. Piekłam 75 minut. W razie, gdyby sernik zaczął się za mocno rumienić, proponuję przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce. Sernik wykonałam według przepisu znalezionego tutaj http://panitereska.pl/sernik-z-masa-krowkowa
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam. Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam.
Masę wylałam na schłodzony spód. Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową. Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej. Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki. Piekłam 75 minut. W razie, gdyby sernik zaczął się za mocno rumienić, proponuję przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce. Sernik wykonałam według przepisu znalezionego tutaj http://panitereska.pl/sernik-z-masa-krowkowa
zbysiowa
kołczu
edytaha
2milutka
edytaha
Hihi, idź powoli, bo jeszcze Ci z łapki wypadnie :P
jaNina
edytaha
Ninko, ja teoretycznie też, ale... jeszcze tylko kilka dobrych ciast i znowu wracam na dietę :)
jaNina
Ty kochana jesteś szczuplutka....ja staram się nie piec, a jak już to zwykłe ciasta a nie takie pyszności.....z taką masą krówkową zjadłabym chyba połowę na raz :)
anemon
reanja
edytaha
Nie dałabyś rady Ninko, jest słodki, jak na krówkę przystało :)
A za komplement ślicznie dziękuję :)
edytaha
Oj, to prawda, już sam zapach powoduje ślinotok :)
edytaha
Hihi, Reniu, więc bywaj codziennie :)
izabela11111
edytaha
Dziękuję :)
Ela Dz
edytaha
Hmmm, pomyslę nad tym :D :P