edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik o smaku krówki

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Baaardzo niebezpieczne ciasto z masą krówkową. Ostrzegam - od jego pysznego smaku można się po prostu uzależnić!

Sernik o smaku krówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik o smaku krówki

 

  • SPÓD:
  • 20 dag herbatników petit beurre
  • 9 dag masła
  • WIERZCH:
  • 75 dag trzykrotnie mielonego sera na sernik
  • 14 dag cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka rozmiar L
  • 125 g śmietanki kremówki 30%
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy krówkowej

 

Sposób przygotowania:

Sernik o smaku krówki
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (kółko na dno i pasek na boki). Herbatniki rozkruszyłam drewnianym tłuczkiem. Masło stopiłam w rondelku, wlałam do herbatników i wymieszałam. Kruszonkę przesypałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i ugniotłam. Odstawiłam do lodówki.

Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam. Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam.

Masę wylałam na schłodzony spód. Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową. Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej. Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki. Piekłam 75 minut. W razie, gdyby sernik zaczął się za mocno rumienić, proponuję przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce. Sernik wykonałam według przepisu znalezionego tutaj http://panitereska.pl/sernik-z-masa-krowkowa
Sernik o smaku krówki
Kruszonkę z herbatników i masła ugniotłam na dnie tortownicy.
Sernik o smaku krówki
Dodałam kolejno po jednym jajku każde dokładnie miksując.
Sernik o smaku krówki
Na spód wylałam obie masy serowe i pacynki z masy krówkowej.
Sernik o smaku krówki
Upieczony sernik wystudziłam w uchylonym piekarniku.