iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik piegusek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sernik zawsze jest dobry, ale dobry sernik musi być puszysty i wilgotny i ten właśnie taki jest, a dodatkowego smaku dodaje mu mak i brzoskwinie, polecam :)

Sernik piegusek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik piegusek

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik piegusek

Masa serowa:

Sernik piegusek
Do gotowej masy serowej dodać mak i wymieszać.

Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie cały czas ucierając dodać jajka i porcjami ser na koniec do masy serowej dodać proszek budyniowy i suchy mak, dokładnie wymieszać.

ciasto

Sernik piegusek
Na rozwałkowane ciasto wylać masę serową.

Margarynę posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek, zagnieść szybko ciasto. 3/4 całego ciasta zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą na dnie wyłożyć rozwałkowane ciasto z lodówki na nim wylać całą masę serowa

ETAP 3:

Sernik piegusek
Po wierzchu posypać pokrojonymi brzoskwiniami.

po wierzchu posypać pokrojonymi brzoskwiniami ( ja miałam świeże brzoskwinie więc najpierw musiałam je obrać ze skórki)

ETAP 4:

Sernik piegusek
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce wprost na masę serową.

Ciasto które było w zamrażalniku zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku.


Tagi:

sernik ciasto