jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z makiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny sernik z makiem i rodzynkami na każdą porę roku

Sernik z makiem i rodzynkami

Składniki:

Sernik z makiem i rodzynkami

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • sol- szczypta
  • proszek do pieczenia
  • tłuszcz- do blachy
  • mąka- do posypania
  • MASA MAKOWA:
  • 25 dag mielonego maku
  • 8 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • MASA TWAROGOWA:
  • 1 kg twarogu
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem i rodzynkami
CIASTO:
Zagnieść kruche ciasto. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Wymieszać mielony mak z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodać zagotowane mleko.
Utrzeć twaróg z cukrem i budyniem. Dodać rodzynki i sok cytrynowy. Oddzielić białka od żółtek. Dodać żółtka do twarogu, białka ubić i dopiero wtedy delikatnie wymieszać z masą.
Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć warstwą maku, a następnie twarogu.
Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C.