Sposób przygotowania:
Sernik z makiem i rodzynkami
CIASTO:
Zagnieść kruche ciasto. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Wymieszać mielony mak z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodać zagotowane mleko.
Utrzeć twaróg z cukrem i budyniem. Dodać rodzynki i sok cytrynowy. Oddzielić białka od żółtek. Dodać żółtka do twarogu, białka ubić i dopiero wtedy delikatnie wymieszać z masą.
Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć warstwą maku, a następnie twarogu.
Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C.
Zagnieść kruche ciasto. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Wymieszać mielony mak z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodać zagotowane mleko.
Utrzeć twaróg z cukrem i budyniem. Dodać rodzynki i sok cytrynowy. Oddzielić białka od żółtek. Dodać żółtka do twarogu, białka ubić i dopiero wtedy delikatnie wymieszać z masą.
Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć warstwą maku, a następnie twarogu.
Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C.