gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik z makiem to ciasto na różne okazje. Bardzo lubię sernik, a ten trochę urozmaiciłam dodając mak.

Sernik z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • CIASTO
  • 150 gram mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 gram margaryny
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 500 gram twarogu sernikowego
  • 125 ml mleka zagęszczonego niesłodzone
  • 1 szklanka cukru
  • 70 gram margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 100 gram suchego maku

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
CIASTO: Wszystkie składniki (tj. 150 gram mąki, 1/3 szkl. cukru, 75 gram margaryny, jajko i proszek do pieczenia) przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. MASA: Twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy szklankę cukru, mleko zagęszczone, 2 jajka, cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę serową dzielimy na dwie części, po czym do jednej wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Połowę masy serowo makowej wylewamy na ciasto, następnie wylewamy połowę masy serowej, po czym resztę makowej i na wierzch resztę serowej. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 80 minut w temp. 180 stopni.
Sernik z makiem
Skłądniki ciasta zagniatamy, po czym ciastem wylepiamy tortownicę i pieczemy ok. 20 minut.
Sernik z makiem
Twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy szklankę cukru, mleko zagęszczone, 2 jajka, cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.
Sernik z makiem
Powstałą masę serową dzielimy na dwie części, po czym do jednej wsypujemy mak i dokładnie mieszamy.
Sernik z makiem
Połowę masy serowo makowej wylewamy na ciasto, następnie wylewamy połowę masy serowej, po czym resztę makowej i na wierzch resztę serowej.