Sposób przygotowania:
Sernik z makiem
CIASTO: Wszystkie składniki (tj. 150 gram mąki, 1/3 szkl. cukru, 75 gram margaryny, jajko i proszek do pieczenia) przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. MASA: Twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy szklankę cukru, mleko zagęszczone, 2 jajka, cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę serową dzielimy na dwie części, po czym do jednej wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Połowę masy serowo makowej wylewamy na ciasto, następnie wylewamy połowę masy serowej, po czym resztę makowej i na wierzch resztę serowej. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 80 minut w temp. 180 stopni.