marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik po arabsku na szybko.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozmrożone i poszatkowane ciasto filo zalać w dużej misce gorącym masłem,rozgnieść widelcem,sporządzić masę serową.Przełożyć nią ciasto.Piec

Sernik po arabsku na szybko.

Składniki:

Sernik po arabsku na szybko.

 

  • 90 dag.sera ricotta,
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 45 dag.mrożonego poszatkowanego ciasta filo,
  • szklanka sklarowanego masła.
  • Syrop:1 i 1/2 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • sok z całej cytryny.
  • Do posypki:
  • orzeszki pistacjowe siekane.

Sposób przygotowania:

Sernik po arabsku na szybko.
Rozmrożone i poszatkowane ciasto filo wrzucić do dużej czy średniej miski.Sklarowane masło podgrzej w kubku przykrytym folią aluminiową w kuchence mikrofalowej i polać nim kawałeczki ciasta filo.Mieszać je widelcem,aby wszystkie kawałki się zmoczyły.Kiedy ciasto ostygnie,wymieszać je palcami.Włożyć potem 3/4 ciasta do żaroodpornego naczynia,wysmarowanego masłem,rozkładając równomiernie.Potem nałożyć zmiksowaną wcześniej masę serową z sera ricotta,mleka i cukru pudru,nakryć drugą,mniejszą warstwą ciasta i docisnąć,żeby ciasto tworzyło gładką masę.Zawinąć naczynie żaroodporne ściśle folią plastykową,a potem aluminiową i wstawić do lodówki na 1 dzień.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C,ustawić ruszt w dolnej części piekarnika.Sporządzić syrop z 1 i 1/2 szklanki wody i cukru oraz soku z cytryny.Gotować nie mieszając,aż syrop osiągnie
gęstość i będzie powoli ściekał z łyżki tworząc cienką nitkę(temp.107 st.C)Przelać syrop do żaroodpornego naczynia,
zamieszać i odstawić.Wstawić tzw.sernik do piekarnika i piec 40 min.Wyjąć naczynie żaroodporne w rękawicach i wywrócić
je do góry nogami,aby ciasto wypadło na półmisek.Polać ciasto dwiema szklankami syropu i posypać grubo siekanymi orzeszkami pistacji.Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki.