Sposób przygotowania:
Sernik po arabsku na szybko.
Rozmrożone i poszatkowane ciasto filo wrzucić do dużej czy średniej miski.Sklarowane masło podgrzej w kubku przykrytym folią aluminiową w kuchence mikrofalowej i polać nim kawałeczki ciasta filo.Mieszać je widelcem,aby wszystkie kawałki się zmoczyły.Kiedy ciasto ostygnie,wymieszać je palcami.Włożyć potem 3/4 ciasta do żaroodpornego naczynia,wysmarowanego masłem,rozkładając równomiernie.Potem nałożyć zmiksowaną wcześniej masę serową z sera ricotta,mleka i cukru pudru,nakryć drugą,mniejszą warstwą ciasta i docisnąć,żeby ciasto tworzyło gładką masę.Zawinąć naczynie żaroodporne ściśle folią plastykową,a potem aluminiową i wstawić do lodówki na 1 dzień.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C,ustawić ruszt w dolnej części piekarnika.Sporządzić syrop z 1 i 1/2 szklanki wody i cukru oraz soku z cytryny.Gotować nie mieszając,aż syrop osiągnie
gęstość i będzie powoli ściekał z łyżki tworząc cienką nitkę(temp.107 st.C)Przelać syrop do żaroodpornego naczynia,
zamieszać i odstawić.Wstawić tzw.sernik do piekarnika i piec 40 min.Wyjąć naczynie żaroodporne w rękawicach i wywrócić
je do góry nogami,aby ciasto wypadło na półmisek.Polać ciasto dwiema szklankami syropu i posypać grubo siekanymi orzeszkami pistacji.Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C,ustawić ruszt w dolnej części piekarnika.Sporządzić syrop z 1 i 1/2 szklanki wody i cukru oraz soku z cytryny.Gotować nie mieszając,aż syrop osiągnie
gęstość i będzie powoli ściekał z łyżki tworząc cienką nitkę(temp.107 st.C)Przelać syrop do żaroodpornego naczynia,
zamieszać i odstawić.Wstawić tzw.sernik do piekarnika i piec 40 min.Wyjąć naczynie żaroodporne w rękawicach i wywrócić
je do góry nogami,aby ciasto wypadło na półmisek.Polać ciasto dwiema szklankami syropu i posypać grubo siekanymi orzeszkami pistacji.Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki.