iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sernik po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakuje z mocną kawą, robię go nie tylko na Święta ale też na inne okazje np. urodziny. Możemy dodawać np. brzoskwinie.

Sernik po wiedeńsku

Składniki:

Sernik po wiedeńsku

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik po wiedeńsku
Twaróg mielimy maszynką. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatnikami wykładamy dno prostokątnej dużej blachy do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem (także tym waniliowym), odrobiną soli. Miksujemy kogel-mogel dodając stopniowo twarogu oraz ugotowanego z mlekiem budyniu. Dodajemy mąki, mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Powoli dodajemy roztopione masło. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie, przy pomocy łyżki łączymy pianę z masą serową. Przelewamy ją na blachę. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni, następnie wyłączamy piekarnik żeby ciasto ostygło. Do masy można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi. Polewą polewamy ciasto.