Sposób przygotowania:
Sernik po wiedeńsku
Twaróg mielimy maszynką. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatnikami wykładamy dno prostokątnej dużej blachy do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem (także tym waniliowym), odrobiną soli. Miksujemy kogel-mogel dodając stopniowo twarogu oraz ugotowanego z mlekiem budyniu. Dodajemy mąki, mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Powoli dodajemy roztopione masło. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie, przy pomocy łyżki łączymy pianę z masą serową. Przelewamy ją na blachę. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni, następnie wyłączamy piekarnik żeby ciasto ostygło. Do masy można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi. Polewą polewamy ciasto.