dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik potrójnie śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Delikatny, kremowy sernik ze śmietanką kremówką, śmietanką w proszku (zazwyczaj dodawaną do kawy). Wierzch pokrywa ubita śmietanka kremówka.

Sernik potrójnie śmietankowy

Składniki:

Sernik potrójnie śmietankowy

 

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru
  • 1 żółtko

 

  • Warstwa serowa:
  • 500 g mielonego białego sera
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 bardzo czubate łyżki śmietanki w proszku (taka jak do kawy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 lekko zaokrąglone łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka

 

  • Bita śmietanka:
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Sernik potrójnie śmietankowy
Ciasto: Do mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia i pokrojone drobno masło. Dodać żółtko, zagnieść ciasto. Rozłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Wierzch ciasta poprószyć lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Piec ok. 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zrumienienia ciasta. Masa serowa: Z białek ubić sztywną pianę. Ser, kremówkę, śmietankę w proszku, cukier, mąkę pszenną i żółtka, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Bita śmietana: Zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem przez ok. 2-3 minuty. Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika.