PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sernik przekładany

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

pracochłonny,wspaniały,efektowny...

Sernik przekładany

Składniki:

Sernik przekładany

 

  • Biszkopt:
  • 90g maki
  • 180g cukru
  • 6jaj
  • 90g zmielonych orzechów włoskich
  • 1lyzeczka proszku do pieczenia
  • sol
  • Placek serowy:
  • 1kg sera białego mielonego
  • 1niepelna szkl. cukru
  • 125g masla
  • 6jaj
  • 1cukier waniliowy(16g)
  • 3lyzki maki pszennej
  • 1lyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 250g masła
  • 2szkl.mleka
  • 1cukier waniliowy(16g)
  • 2zoltka
  • 1jajko
  • 3lyzki cukru
  • 1czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 1czubata łyżka maki pszennej
  • Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • pokrojone orzechy

Sposób przygotowania:

Sernik przekładany
Biszkopt:z bialek i szczypty soli ubic sztywna piane,dodac cukier i ubijac nadal,az cukier sie rozpusci,dodac zoltka i dalej ubijac,nastepnie make wymieszana z proszkiem i orzechy,delikatnie wymieszac.Forme wylozyc papierem,wylac ciasto i piec 30min w temp.do 200ºC.(blacha25x40) Placek serowy:maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym,ciagle ucierajac dodawac po jednym zoltku,a nastepnie ser.Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem,piane z bialek ubita na sztywno,delikatnie wymieszac.Ciasto wylozyc na blache (25x40)wylozona papierem.Piec 45min w temp.180ºC Masa budyniowa:szklanke mleka zagotowac,w pozostalym mleku wymieszac reszte skladnikow(bez masla),dodac do goracego mleka,chwile gotowc.Maslo utrzec z ostudzonym budyniem Przelozenie ciasta:ciasto orzechowe przeciac poziomo na pol.Na jednym placie ciasta rozsmarowac1/3masy,przykryc plackiem serowym.Na wierzchu rozsmarowac 1/3masy,przykryc plackiem orzechowym i posmarowac reszta masy.Polac polewa i posypac orzechami.