Sposób przygotowania:
Sernik puszysty wg pacpaw
Spód do sernika: zagnieść ciasto z ½ kostki margaryny, 1 opakowania cukru waniliowego, 1 szklanki mąki, dwóch żółtek i łyżeczki proszku do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. 7 żółtek ubić z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo twaróg cały czas miksując. Do masy serowej dodać 2 budynie śmietankowe oraz wlewać małym strumieniem olej (cały czas miksować). Białka z 9 jajek ubić na sztywna pianę, do piany dodać ¾ szklanki cukru (najlepiej aby cukier był bardzo drobny, można zwykły cukier zastąpić cukrem pudrem) i rozmieszać mikserem aby cukier „zniknął” w pianie. Ubite białko dodawać naprzemiennie z mlekiem do masy serowej, mieszać należy delikatnie rózgą najlepiej aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów aby masa była puszysta. Masę serową wylać na blachę i piec 1 godz. w temp 180-200°C. Eksperymentalnie dodałem garść rodzynek wcześniej sparzonych wrzątkiem jednak nie jest to konieczne, gdyż rodzynki opadają na spód ciasta,. Wierzch sernika posmarować polewą czekoladową zrobioną z 3 pasków mlecznej czekolady rozpuszczonej w rondelku z trzema łyżkami mleka, posypać płatkami migdałowymi.
marietta