pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sernik puszysty wg pacpaw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo delikatny serniczek

Sernik puszysty wg pacpaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik puszysty wg pacpaw

 

  • ½ kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1kg twarogu Juliko
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • garść płatków migdałowych
  • 3 paski mlecznej czekolady
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty wg pacpaw
Spód do sernika: zagnieść ciasto z ½ kostki margaryny, 1 opakowania cukru waniliowego, 1 szklanki mąki, dwóch żółtek i łyżeczki proszku do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. 7 żółtek ubić z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo twaróg cały czas miksując. Do masy serowej dodać 2 budynie śmietankowe oraz wlewać małym strumieniem olej (cały czas miksować). Białka z 9 jajek ubić na sztywna pianę, do piany dodać ¾ szklanki cukru (najlepiej aby cukier był bardzo drobny, można zwykły cukier zastąpić cukrem pudrem) i rozmieszać mikserem aby cukier „zniknął” w pianie. Ubite białko dodawać naprzemiennie z mlekiem do masy serowej, mieszać należy delikatnie rózgą najlepiej aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów aby masa była puszysta. Masę serową wylać na blachę i piec 1 godz. w temp 180-200°C. Eksperymentalnie dodałem garść rodzynek wcześniej sparzonych wrzątkiem jednak nie jest to konieczne, gdyż rodzynki opadają na spód ciasta,. Wierzch sernika posmarować polewą czekoladową zrobioną z 3 pasków mlecznej czekolady rozpuszczonej w rondelku z trzema łyżkami mleka, posypać płatkami migdałowymi.
Sernik puszysty wg pacpaw
Wyrobionym spodem na sernik wylepiamy dno blachy
Sernik puszysty wg pacpaw
Podczas miksowania twaród do masy dodajemy stopniowo
Sernik puszysty wg pacpaw
Białka z 9 jajek ubijamy z bardzo drobnym cukrem
Sernik puszysty wg pacpaw
Wymieszaną dobrze masę wylewamy na przygotowany spód