Sposób przygotowania:
Sernik śmietanowy z bakaliami
KRUCHE CIASTO : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Jedną- mniejszą część, około 1/3 całości wkładamy do zamrażalnika, drugą wykładamy na blaszkę 25x36 cm ( boki blaszki również wykładamy ciastem) i kładziemy do lodówki; w tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA : Ubić białka na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Stopniowo dodawać śmietany i miksować, na koniec dodać budynie i dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto. Na to zetrzeć drugą część ciasta i piec około 70 min. w temp. 170-180 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeszcze lepiej kolejnego. Smakuje i wygląda zupełnie jak sernik :)
SMACZNEGO :)
MASA SEROWA : Ubić białka na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Stopniowo dodawać śmietany i miksować, na koniec dodać budynie i dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto. Na to zetrzeć drugą część ciasta i piec około 70 min. w temp. 170-180 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeszcze lepiej kolejnego. Smakuje i wygląda zupełnie jak sernik :)
SMACZNEGO :)
cherry
agabi22
AnetaŚw