AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sernik śmietanowy z bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Serniczek ze śmietany bez dodatku sera.

Sernik śmietanowy z bakaliami

Składniki:

Sernik śmietanowy z bakaliami

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • MASA SEROWA:
  • 3 duże(400 ml) gęste śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • rodzynki i skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Sernik śmietanowy z bakaliami
KRUCHE CIASTO : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Jedną- mniejszą część, około 1/3 całości wkładamy do zamrażalnika, drugą wykładamy na blaszkę 25x36 cm ( boki blaszki również wykładamy ciastem) i kładziemy do lodówki; w tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA : Ubić białka na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Stopniowo dodawać śmietany i miksować, na koniec dodać budynie i dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto. Na to zetrzeć drugą część ciasta i piec około 70 min. w temp. 170-180 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeszcze lepiej kolejnego. Smakuje i wygląda zupełnie jak sernik :)
SMACZNEGO :)