WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik sypany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik sypany to sernik z 1,5kg sera zrobiony na cieście sypanym podobnym jakie robi się do szarlotki sypanej.

Sernik sypany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik sypany

Ciasto:

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. kaszy manny
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera z wiaderka
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • olejek waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik sypany

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem i wysypać 3/4 ciasta, wyrównać.

Ser zmiksować z masłem, cukrem pudrem i żółtkami. Następnie wymieszać z budyniem, mąką ziemniaczaną i olejkiem waniliowym.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać resztą ciasta.

Sernik piec ok. 1 godziny i 10 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Wystudzić i pokroić na kawałki.

Sernik sypany
Sernik sypany po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik sypany
Sernik po przygotowaniu, przed upieczeniem
Sernik sypany
Masa serowa po wymieszaniu z pianą z białek
Sernik sypany
Wszystkie składniki ciasta wymieszane w misce

Tagi:

serniki ciasta