Sposób przygotowania:
Sernik tradycyjny
Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serem i roztopionym i schłodzonym masłem. Dodać pozostałe składniki. Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170°C
Uwaga! Upieczony sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (by nie opadł). Ta zasada dotyczy wszystkich serników.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.
Ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170°C
Uwaga! Upieczony sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (by nie opadł). Ta zasada dotyczy wszystkich serników.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.