Sernik tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serem i roztopionym i schłodzonym masłem.

Sernik tradycyjny

Składniki:

Sernik tradycyjny

 

  • 1 kg półtłustego białego sera,
  • 8 jajek,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 15 dag masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • kilka kropel aromatu do ciast rumowego lub arakowego (niekoniecznie).

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny
Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serem i roztopionym i schłodzonym masłem. Dodać pozostałe składniki. Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170°C

Uwaga! Upieczony sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (by nie opadł). Ta zasada dotyczy wszystkich serników.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.