aneta_bielecka_pozna

aneta_bielecka_pozna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Sernik tradycyjny wg Anety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik tradycyjny z polewą cytrynową

Sernik tradycyjny wg Anety

Składniki:

Sernik tradycyjny wg Anety

 

  • Masa serowa:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy ( na 3/4 litra mleka)
  • cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,30 kg twarogu

 

  • Spód:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Polewa:
  • cukier puder
  • gorąca woda
  • olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny wg Anety
Masa serowa: Twaróg zmielić lub ugnieść. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodawać na przemian żółtka i zmielony twaróg ( po łyżce) i wciąż ucierać. Dodać olejek migdałowy i budyń. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masa serowa gotowa !!! Spód: Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać na przemian jajka z mąką oraz proszek do pieczenia. Ciasto na spód gotowe !!! Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blaszkę nałożyć ciasto na spód a następnie wlać masę serową. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 1,5 godziny Polewa: Cukier puder zmieszać z gorącą wodą i olejkiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Polewa gotowa !!!