kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Sernik ucierany z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny sernik z dużą ilością białego sera , z kawałkami morelami i z kruszonką na wierzchu.

Sernik ucierany z morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik ucierany z morelami

Masa serowa

ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowaniu cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

kruszonka

 

Sposób przygotowania:

Sernik ucierany z morelami
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masa serowa. Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę. Ser wymieszać z cukrem pudrem, żółtkami, masłem i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i dodać do masy serowej.

Kruszonka. Mąkę oraz cukier puder wsypać do miski, następnie dodać masło i sok z cytryny. Zagnieść na jednolitą masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Następnie wylać masę serową. Morele obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

Na morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Sernik ucierany z morelami
Sernik kroimy dopiero po upieczeniu aby nie opadł

Tagi:

ciasto sernik