Sposób przygotowania:
Sernik z masą porzeczkową
KRUCHY UCIERANY SPÓD: masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Partiami dodaję mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta robię kulę i zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiam tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Na wierzchu kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję fasolki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając mikserem Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie potrzebna do masy porzeczkowej. MASA PORZECZKOWA: czarne porzeczki z cukrem pudrem miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, aby składniki dokładnie się połączyły. WYKONANIE: masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Następnie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę przez 20 minut. Gdy ciasto się studzi, ja mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta. Ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik dekoruję bitą śmietaną. Ciasto przechowuję w lodówce.
mali.na
Netka
kołczu
cherry
paulka104
Sarenka
anemon