Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik w jagodach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik, który ukoronuje każdą okazję.

Sernik w jagodach

Składniki:

Sernik w jagodach

 

  • 1 1/2 łyżki miękkiego masła,
  • 320 g świeżych jagód, podzielonych,
  • 100 g cukru, podzielonego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 160 ml śmietany do ubicia, podzielonej
  • 1 jajko,
  • 375 g twarożku o pokojowej temperaturze
  • 25g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Sernik w jagodach
Formę na placek, o średnicy 23 cm, dobrze nasmarować masłem. Delikatnie wgnieść około 3/4 jagód w masło i wyłożyć nim formę. Posypać 2 łyżkami cukru. W średnim rondelku wsypać żelatynę do 80 ml śmietany. Wmieszać jajko i pozostałe 65 g cukru. Postawić na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina trochę zgęstnieje i zacznie się gotować. Twarożek ubić na gładką masę. Powoli dodawać mieszaninę z żelatyny, dokładnie ubijać, aż wszystko się wymiesza. Pozostałe 80 ml śmietany ubić na sztywną pianę, dodać do mieszaniny z twarożku. Mieszaninę przełożyć do foremki z jagodami i chłodzić przez 3-4 godziny. Przed podaniem posypać pozostałymi jagodami. Opcjonalnie można posypać przesianym cukrem pudrem.