Sposób przygotowania:
Sernik w jagodach
Formę na placek, o średnicy 23 cm, dobrze nasmarować masłem. Delikatnie wgnieść około 3/4 jagód w masło i wyłożyć nim formę. Posypać 2 łyżkami cukru. W średnim rondelku wsypać żelatynę do 80 ml śmietany. Wmieszać jajko i pozostałe 65 g cukru. Postawić na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina trochę zgęstnieje i zacznie się gotować. Twarożek ubić na gładką masę. Powoli dodawać mieszaninę z żelatyny, dokładnie ubijać, aż wszystko się wymiesza. Pozostałe 80 ml śmietany ubić na sztywną pianę, dodać do mieszaniny z twarożku. Mieszaninę przełożyć do foremki z jagodami i chłodzić przez 3-4 godziny. Przed podaniem posypać pozostałymi jagodami. Opcjonalnie można posypać przesianym cukrem pudrem.