aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Sernik w łatki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny sernik w łatki...........

Sernik w łatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik w łatki

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego w wiaderku
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • ciasto:
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Sernik w łatki
masa serowa: Zmielony ser przekładamy z wiaderka do miski. Następnie dodajemy do niego miękką margarynę, wsypujemy cukier biały, cukier wanilinowy i budyń wanilinowy. Miksujemy mikserem na wolnych obrotach, by składni nam sie dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.

. ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, maragrynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo- kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Sernik w łatki
Pyszny sernik w łatki zasmakuje każdemu
Sernik w łatki
Na spód formy wlewamy ciasto czekoladowo-kawowe...