gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Sernik warstwowy z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawe połączenie sera i maku

Sernik warstwowy z makiem

Składniki:

Sernik warstwowy z makiem

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik warstwowy z makiem
Połowę masła posiekaj nożem, dodaj 5 łyżek cukru, mąkę i 1 jajko. Wyrób ciasto, odstaw do lodówki na 30 min. Do reszty masła wsyp 4 łyżki cukru i ucieraj, po kolei dodawaj żółtka jajek, następnie wlej mleko, dodaj twaróg i serek, sok z cytryny i kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Masę serową połącz z uprzednio ubitą pianą z białek z czterema łyżkami cukru. Masę podziel na 2 porcje, do jednej wsyp mak i wymieszaj, odrobinę maku pozostaw do dekoracji. Blaszkę do pieczenia wylep schłodzonym ciastem, wylewaj na przemiennie obie masy serowe. Piecz 60 min. Pozostały cukier skarmelizuj, wsyp łyżeczkę maku, powstałą masę rozsmaruj na papierze pergaminowym, gdy ostygnie połam i udekoruj ciasto.