agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,....................

sernik wiedeński

Składniki:

sernik wiedeński

 

  • CIASTO,
  • 5 dkg kasza manna,
  • 30 dkg masło,
  • 40 dkg cukier puder,
  • 2 paczki ckier waniliowy,
  • 5 dkg skórka pomarańczowa,
  • 5 dkg rodzynki,
  • 10 jaja,
  • 1 kg twaróg,
  • Masa serowa,
  • 1 surowe zoltko,
  • 5 dkg cukier puder,
  • 15 dkg masło,
  • 15 dkg mąka,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

sernik wiedeński
Zagnieść mąkę z rozkruszonym masłem, cukrem i żółtkiem na kruche ciasto, osłodzić, rozwałkować i włożyć w tortownicy wysmarowanej margaryną. Do przetartego przez sito sera dodać utarte na pulchną masę masło, żółtka i cukier. Składniki ucierać starannie na jednolitą masę. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać pokrojoną drobno skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę mannę i szczyptę soli do smaku. Wszystko lekko wymieszać, ułożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę.