edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy.

Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia

 

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:
  • 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 12 dag masła
  • 4 duże jajka
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • DODATKOWO:
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Rodzynki namoczyć, dokładnie osączyć. Masło stopić, odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel, dodać go do sera, zmiksować. Następnie kolejno, cały czas miksując, dodać wystudzone masło, skrobię ziemniaczaną i bakalie.

Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką).

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem).

Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.

Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, posmarować odłożoną pianą.

Piec 60-70 minut, wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 
Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Kogel mogel z żółtek i cukru dodać do sera.
Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Do masy serowo jajecznej dodać stopione i wystudzone masło.
Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Sernik wiedeński wg Macieja Kuronia
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy.

Tagi:

sernik ciasto