kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Sernik wiedeński z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitny, rozpływający się w ustach. Dodatek polewy czekoladowej i orzechy to wspaniała całość. Idealny na świąteczny stół

Sernik wiedeński z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik wiedeński z czekoladą

sernik

polewa

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z czekoladą
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrami oraz masłem na puszystą masę. Następnie miksując cały czas, dodajemy po łyżce sera. Następnie dodajmy stopniowo mąki, cały czas miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy mieszając całość szpatułką!

Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w systemie góra/dół około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.

Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą.

Polewa: 

Wgarnku podgrzewamy mocno śmietanę i dodajmy do niej pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.

Smacznego!
Sernik wiedeński z czekoladą
Po upieczeniu dajemy mu chwilę odpocząć.
Sernik wiedeński z czekoladą
Pyszna polewa, chrupiące orzechy i mamy pyszne ciasto