Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński z czekoladą
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrami oraz masłem na puszystą masę. Następnie miksując cały czas, dodajemy po łyżce sera. Następnie dodajmy stopniowo mąki, cały czas miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy mieszając całość szpatułką!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w systemie góra/dół około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą.
Polewa:
Wgarnku podgrzewamy mocno śmietanę i dodajmy do niej pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w systemie góra/dół około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą.
Polewa:
Wgarnku podgrzewamy mocno śmietanę i dodajmy do niej pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego!