dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z agrestem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wiem czy w sklepach jest jeszcze agrest. Ten przepis mi się zawieruszył, sernik piekłam już miesiąc temu. Kwaśny agrest nadał ciekawego, orzeźwiającego smaku.

Sernik z agrestem

Składniki:

Sernik z agrestem

ciasto

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki zieniaczanej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z agrestem
Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać masło, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 21x26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.

Do miski przełożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać po całej powierzchni odszypułkowanym agrestem.

Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach na wierzch agrestu.

Piec w 180 C przez ok. 60-70 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.