Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

sernik z brzoskwiniami 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny kremowy sernik z soczystymi brzoskwiniami... czego chcieć więcej?

sernik z brzoskwiniami 3

Składniki:

sernik z brzoskwiniami 3

 

  • na ciasto kruche:

 

  • szklanka mąki + trochę mąki do podsypania stolnicy,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie torebka cukru waniliowego>

 

  • na masę serową:

 

  • 1 kg białego sera lub twarogu do sernika,
  • 1/5 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego,
  • 4 całe jajka + białko pozostałe z ciasta kruchego
  • puszka brzoskwiń w syropie.

 

Sposób przygotowania:

sernik z brzoskwiniami 3
Mąkę siekamy z zimną margaryną (dzięki seikaczce od Ewy Wachowicz idzie mi to wyjątkowo szybko), dodajemy resztę składników, dokładnie zagniatamy, wkładamy do woreczka foliowego, chłodzimy pół godziny w lodówce lub kilkanaście minut w zamrażarce. Jeśli pieczemy sernik z białego sera należy go dwukrotnie zmielić (ja miałam z wiaderka więc nie było to konieczne). Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i jajkami, następnie dodajemy ser i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciastem wykładamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 20 minut (ciasto ma się zrumienić). Ciasto przykrywamy masą serową i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 190 stopni. Można popuszyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą