Sposób przygotowania:
Sernik z białymi porzeczkami
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w garnku, a żółtka w kubeczku. Wsyp do misy miksera cukier i cukier waniliowy, dodaj żółtka i miksuj wszystkie składniki tak długo aż powstanie jednolita masa. Dodaj do niej ser, przesianą mąkę i budyń. Jeszcze raz starannie wymieszaj wszystkie składniki. Umyj porzeczki pod bieżącą wodą. Wsyp je do miseczki posyp łyżką mąki i delikatnie przemieszaj aby mąka je oblepiła. Przełóż porzeczki do serowej masy i wymieszaj całość. Ubił trzepaczką białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Wstaw ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min.