Sposób przygotowania:
Borówkowy sernik Eli
Ser zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.Żółtka oddzielić od białek (6 białek dać do jednego garnuszka,4 białka do drugiego garnuszka).Mięką margarynę utrzeć mikserem razem z 1 szklanką cukru.Do utartej masy dodać żółtka i wynieszać.Do sera dodać utartą masę,suche budynie i dokładnie wymieszać.6 białek ubić na sztywną pianę,dodać do sera i delikatnie wymieszać.Masę wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (26-28 cm średnicy).Umyte i osuszone borówki wysypać na ser.Pozostałe 4 białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodać kokos i delikatnie wymieszać.Pianę kokosową wyłożyć na borówki.Piec sernik około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Gdy masa kokosowa się zrumieni,przykryć górę papierem do pieczenia.Przed wyjęciem sernika sprawdzić patyczkiem czy masa serowa jest już sucha.Smacznego!
andzia67
Smakowita
marietta