Mandaryna

Mandaryna

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Sernik z brzoskwiniami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Palce lizać.. powinien znależć się na każdym stole :)

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny (np.Kasia)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA SEROWA:
  • 1 kg.sera mielonego
  • 2 jaja
  • 1 kostka margaryny (np.Kasia lub Palma)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

 

  • PONADTO:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 paczki kiślu np.brzoskwiniowego
  • 1 duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Ze składników na ciasto kruche zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części.Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wysypaną bułka tartą,a drugą część zostawiamy i kruszymy na sam wierzch ciasta.Gdy mamy wyłożoną blachę ciastem to ucieramy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem następnie dodajemy jaja i ser,a pod koniec miksowania budyń w proszku.Taką masę wylewamy na ciasto w blaszce.Gdy masa jest w blaszce to układamy na niej brzoskwinie pocięte w kwadraty-(paseczki jak kto woli ) i lekko dociskamy do sera,następnie ubijamy 5 białek na sztywno ,dodajemy 1 szkl.cukru,a na sam koniec ubijania dodajemy kisiel w proszku,który mieszamy łyżką i tak gotową pianę wykładamy na ser z brzoskwiniami,a następnie pozostała drugą częścią ciasta kruszymy cały wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika.Piekarnik nagrzewamy w 150 stopniach a po włożeniu ciasta piekarnik nastawiamy na 190-200 stopni i pieczemy ok.40-45 min.w zależności od piekarnika.