Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Sernik z brzoskwiniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma to jak serniczek :-)

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • Spód:
  • 120 g margaryny
  • 250g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • brzoskwinie z puszki
  • Dekoracja:
  • cukier puder
  • gwiazdki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Ze składników na spód kakaowy zagnieść ciasto i i wyłożyć na dno blaszki.Podpiec spód przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, wystudzić. Masa serowa: Ser dwa razy przekręcić wraz z miękką margaryną .Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dokładać twaróg i dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej i wymieszać.Wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać aromat waniliowy i ponownie delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plastry.Układać na spód. Masę serową wyłożyć na wierzch na brzoskwinie i dokładnie wyrównać.Piec w 170°C przez 50 min.Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Udekorować cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto sernik