Sernik z brzoskwiniami I

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód blachy.

Sernik z brzoskwiniami I

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami I

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2-3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego półtłustego sera,
  • 4 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 puszka brzoskwiń.
  • Piana:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kisiel czerwony (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy).

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami I
Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód blachy.

Ser dwukrotnie zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, stale ucierając dodawać po żółtku. Na koniec dodać budyń, połączyć z serem. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową.

Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do masy serowej, wymieszać.

Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel.

Na ciasto wyłożyć masę serową, na ser pianę z białek, na pianę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach ciasto zamrożone w lodowce.

Ciasto wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika.