Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą
Make przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę i przy pomocy noża posiekać. Siekając delikatnie łączyć margarynę z mąką, następnie dodać żółtka jajek i zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i do utartego dodać ser, cały czas miksując na małych obrotach miksera dosypać proszek budyniowy i wbić jajka, utrzeć na gładką masę.
Beza:
6 białek ubić na sztywno, następnie dodać dodatkowy cukier i ubijać jeszcze chwilkę do uzyskania szklistej bezy na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować na dnie margaryną i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć na dnie połowę schłodzonego ciasta i wylać masę serową, następnie rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kokosową bezą na sam koniec na wierzchu rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180st około 50-60 minut po upieczeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i do utartego dodać ser, cały czas miksując na małych obrotach miksera dosypać proszek budyniowy i wbić jajka, utrzeć na gładką masę.
Beza:
6 białek ubić na sztywno, następnie dodać dodatkowy cukier i ubijać jeszcze chwilkę do uzyskania szklistej bezy na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować na dnie margaryną i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć na dnie połowę schłodzonego ciasta i wylać masę serową, następnie rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kokosową bezą na sam koniec na wierzchu rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180st około 50-60 minut po upieczeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
SylaUla