iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię kremowe i wilgotne serniki i koniecznie proste w wykonaniu i ten przepis spełnia wszystkie te wymogi i jest pyszny.

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

ciasto:

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 jajka

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 gram wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą
Make przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę i przy pomocy noża posiekać. Siekając delikatnie łączyć margarynę z mąką, następnie dodać żółtka jajek i zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem i do utartego dodać ser, cały czas miksując na małych obrotach miksera dosypać proszek budyniowy i wbić jajka, utrzeć na gładką masę. 

Beza:

6 białek ubić na sztywno, następnie dodać dodatkowy cukier i ubijać jeszcze chwilkę do uzyskania szklistej bezy na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. 

Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować na dnie margaryną i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć na dnie połowę schłodzonego ciasta i wylać masę serową, następnie rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kokosową bezą na sam koniec na wierzchu rozkruszyć drugą część ciasta.

Piec w temp. 180st około 50-60 minut po upieczeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.