Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami II
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować 2 kule (1/3 ciasta zostawić na kruszonkę), odstawić na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Żółtka oddzielić do białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z serem. Dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować, przenieść na spód formy. Masę serową wyłożyć na ciasto. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć pianę z ubitych białek (5 białek zostało z przygotowania ciasta). Na pianę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach mniejszą część pozostałego ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 60 minut.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Żółtka oddzielić do białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z serem. Dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować, przenieść na spód formy. Masę serową wyłożyć na ciasto. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć pianę z ubitych białek (5 białek zostało z przygotowania ciasta). Na pianę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach mniejszą część pozostałego ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 60 minut.