Sernik z brzoskwiniami II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Z ciasta ufo

Sernik z brzoskwiniami II

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami II

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera,
  • 5 jajek,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy.
  • Pozostałe składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 5 białek.

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami II
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować 2 kule (1/3 ciasta zostawić na kruszonkę), odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Żółtka oddzielić do białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z serem. Dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować, przenieść na spód formy. Masę serową wyłożyć na ciasto. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć pianę z ubitych białek (5 białek zostało z przygotowania ciasta). Na pianę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach mniejszą część pozostałego ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 60 minut.