Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sernik na zimno, który zaskoczył mnie swoim smakiem. Uwielbiam chałwę, ale w tym serniczku smakowała zupełnie inaczej.

Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym

 

  • Spód:
  • 150 g różnych markiz
  • 30 g masła
  • Masa serowa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml likieru z białej czekolady
  • 500 g twarogu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Markizy wrzucić do rozdrabniacza (kremu nie usuwać), zmiksować na okruchy. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Wsypać na dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić do lodówki. Do rondelka wlać śmietankę, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Wrzucić pokruszoną chałwę. Zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Wystudzić. Do śmietanki wlać likier i wymieszać. Ser wrzucić do miski, wlewać powoli śmietankę, cały czas miksując. Dosłodzić do smaku (u mnie były to 3 łyżki cukru, można więcej jeśli ktoś lubi). Odstawić aby masa zaczęła lekko tężeć. Zmiksować ponownie aby była puszysta. Przelać masę na schłodzony spód. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać pokruszonym ciasteczkiem
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Markizy wrzucić do rozdrabniacza (kremu nie usuwać), zmiksować na okruchy. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Wsypać na dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić do lodówki.
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Do rondelka wlać śmietankę, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Wrzucić pokruszoną chałwę. Zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Wystudzić.
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Do śmietanki wlać likier i wymieszać. Ser wrzucić do miski, wlewać powoli śmietankę, cały czas miksując. Dosłodzić do smaku (u mnie były to 3 łyżki cukru, można więcej jeśli ktoś lubi). Odstawić aby masa zaczęła lekko tężeć. Zmiksować ponownie aby by
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Przelać masę na schłodzony spód. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać pokruszonym ciasteczkiem