Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z chałwą i likierem czekoladowym
Markizy wrzucić do rozdrabniacza (kremu nie usuwać), zmiksować na okruchy. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Wsypać na dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić do lodówki. Do rondelka wlać śmietankę, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Wrzucić pokruszoną chałwę. Zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Wystudzić. Do śmietanki wlać likier i wymieszać. Ser wrzucić do miski, wlewać powoli śmietankę, cały czas miksując. Dosłodzić do smaku (u mnie były to 3 łyżki cukru, można więcej jeśli ktoś lubi). Odstawić aby masa zaczęła lekko tężeć. Zmiksować ponownie aby była puszysta. Przelać masę na schłodzony spód. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać pokruszonym ciasteczkiem
anemon
reanja
Alex_M
i nie tylko ;) mąż chałwy nie lubi a wcinał serniczek ze smakiem ;)
Alex_M
częstuj się :)
mysza75
misia5
Alex_M
dzięki :)
Alex_M
oczywiście, częstuj się :)