Sposób przygotowania:
Sernik z cytrynową pianką
Mąkę, masło, cukier, żółtko posiekać nożem, dodać mleko, potem szybkozagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie wylepić ciastem tortownicę (26 cm średnicy) formując bok na wysokość 3 cm . Kilkakrotnie nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min. W tym czasie ser dokładnie utrzeć z 3 żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać budyń waniliowy i sól. Wymieszać i wsypać rodzynki namoczone w rumie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w tej samej temperaturze 180 stopni C przez 65 min. Sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszać w misce. Miskę umieścić na rondlu z gotującą się wodą ( woda nie może dotykać dna miski) i ubijać masę na parze. Osobno ubić białka na sztywną pianę i dodać do soku z cytryny i dalej ubijać przez 1 min . Nałożyć piankę na ciasto i piec jeszcze 10 min. Wystudzić sernik w formie, potem wyjąć na kratkę. Można udekorować startą skórką z cytryny.