Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sernik z cytrynową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytryna i ser to wyjątkowo udane połączenie i sernik smakuje wyśmienicie.

Sernik z cytrynową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z cytrynową pianką

 

  • Ciasto:
  • 200 g mąki;
  • 100 g masła;
  • 1 żółtko;
  • 50 g cukru;
  • 2 łyżki mleka;
  • Masa serowa:
  • 3 jajka;
  • 750 g twarogu;
  • 200 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń waniliowy;
  • 100 g rodzynek w rumie;
  • Polewa:
  • 4 jajka;
  • 50 g cukru;
  • 2 cytryny;
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.

 

Sposób przygotowania:

Sernik z cytrynową pianką
Mąkę, masło, cukier, żółtko posiekać nożem, dodać mleko, potem szybkozagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie wylepić ciastem tortownicę (26 cm średnicy) formując bok na wysokość 3 cm . Kilkakrotnie nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min. W tym czasie ser dokładnie utrzeć z 3 żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać budyń waniliowy i sól. Wymieszać i wsypać rodzynki namoczone w rumie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w tej samej temperaturze 180 stopni C przez 65 min. Sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszać w misce. Miskę umieścić na rondlu z gotującą się wodą ( woda nie może dotykać dna miski) i ubijać masę na parze. Osobno ubić białka na sztywną pianę i dodać do soku z cytryny i dalej ubijać przez 1 min . Nałożyć piankę na ciasto i piec jeszcze 10 min. Wystudzić sernik w formie, potem wyjąć na kratkę. Można udekorować startą skórką z cytryny.
Sernik z cytrynową pianką
Kruchym ciastem wylepić tortownicę i kilkakrotnie nakłuć widelcem.
Sernik z cytrynową pianką
Piec ciasto przez 65 min, tak wygląda sernik po upieczeniu.
Sernik z cytrynową pianką
Składniki na piankę wymieszać i ubijać na parze.
Sernik z cytrynową pianką
Wyłożyć piankę cytrynową na upieczony sernik i ponownie zapiec.