Sernik z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier i proszek do pieczenia, a potem pozostałe składniki, zagnieść ciasto, włożyć na 1

Sernik z czarną porzeczką

Składniki:

Sernik z czarną porzeczką

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka,
  • 25 dag margaryny,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 3-4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel olejku pomarańczowego.
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera,
  • 6 jajek,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku.
  • Pozostałe składniki:
  • 80 dag czarnych porzeczek,
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik z czarną porzeczką
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier i proszek do pieczenia, a potem pozostałe składniki, zagnieść ciasto, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser, wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na pianę, połączyć z masą serową, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Masę serową wylać na ciasto. Porzeczki umyć, osuszyć, wyłożyć na masę serową.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C Piec około 25-30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę z ubitych z cukrem białek. Sernik ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 25-30 minut.