Sposób przygotowania:
Sernik z czarną porzeczką
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier i proszek do pieczenia, a potem pozostałe składniki, zagnieść ciasto, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser, wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na pianę, połączyć z masą serową, wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Masę serową wylać na ciasto. Porzeczki umyć, osuszyć, wyłożyć na masę serową.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C Piec około 25-30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę z ubitych z cukrem białek. Sernik ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 25-30 minut.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser, wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na pianę, połączyć z masą serową, wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Masę serową wylać na ciasto. Porzeczki umyć, osuszyć, wyłożyć na masę serową.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C Piec około 25-30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę z ubitych z cukrem białek. Sernik ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 25-30 minut.