Sposób przygotowania:
sernik z czekoladową polewą
Margarynę, kakao, 1i 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy włóż do garnka, podlej 5 łyżkami wody, gotuj ok. 5 min. Garnek zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia. 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do ostudzonej margaryny z kakao dodaj 4 żółtka i utrzyj na jednolitą masę. 4 białka ubij na sztywna pianę. 1/2 szklanki masy kakaowej odlej. Do reszty masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Do sera dodaj 4 jajka, 1 szklanką cukru oraz masło. Utrzyj na gładką masę. Następnie wyłóż ją na ciasto w blasze. Wierzch wyrównaj. Sernik piecz ok. 60 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta polej odlaną wcześniej masą czekoladową. Posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.