Sposób przygotowania:
Sernik z dynią 3
Ciastka rozdrobnić - powinno wyjść półtora szklanki, dodać 1 łyżkę cukru i roztopione masło i wymieszać dobrze. Kwadratową 23 cm formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć na dno przygotowaną masę z ciastek i wyrównać. Ser ubić z cukrem na gładką masę. Dodać dynię, cynamon i po jednym jajku i ubić. Dodać mąkę, kwaśną śmietanę, wanilię i ubić na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na wcześniej przygotowany spód, posypać na wierzchu gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika, 180 C ok. 50 minut. Po upieczeniu pozwolić by sernik przestygł trochę, ok. 30 minut, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podać z bitą śmietaną. *Amerykański ser Neufchâtel jest zupełnie inny od oryginalnego francuskiego - jest to mniej tłusta wersja sera typu Philadelphia, zawierająca ⅓ mniej tłuszczu.
Gosia85