Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z galaretką,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do sera można dodać inny aromat.

Sernik z galaretką,

Składniki:

Sernik z galaretką,

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 serki homogenizowane
  • 40 g żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką,
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Gdy ubite dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 30/30 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystygnięcia. Żelatynę wsypać do 1/2 szkl zimnej przegotowanej wody, wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny aby napęczniała. Następnie wlać 1 szkl gorącej wody, wymieszać i wystudzić. Serek homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, aromatem i przestudzoną żelatyną. Masę serową wyłożyć na zimny biszkopt, zalać krzepnącą galaretką, wstawić do lodówki.