Sposób przygotowania:
Sernik z bakaliami i owocami
Masło utrzeć z cukrem pudrem, 3 żółtkami i z serem. W 3/4 szklanki wody gotować żelatynę do jaj całkowitego rozpuszczenia, a następnie przestudzić. Orzechy włoskie posiekać, rodzynki namoczyć, a połowę brzoskwiń pokroić. Do sera dodać przestudzoną żelatynę, rodzynki, orzechy (część można zostawić na posypanie wierzchu), połowę borówek oraz pokrojone brzoskwinie. Wymieszać. Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli), delikatnie wymieszać z twarogiem. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną masłem. Na wierzch poukładać resztę borówek, brzoskwiń oraz posypać orzechami. Włożyć do lodówki na ok. 45 min. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, jak zaczną tężeć wylać na ser i jaszcze raz włożyć do lodówki.